Leie Kano Femunden

Leker Fra Gamle Dager

Tuesday, 24 August 2021

Men er man tatt så må man stå ved boksen til en annen eventuelt rekker å sparke til boksen før den som teller. Da er man fri og leken starter på nytt. Klarer telleren å ta alle så er leken slutt. Sisten (eller har'n): En av deltakerne «har'n» og skal prøve å røre ved en av de andre som er med i leken. Alle skal prøve å unngå den som «har'n». Når han eller hun klarer å ta en annen deltaker, så er det personen som «har'n». Cowboy og indianer: En typisk rollebasert lek hvor det er fantasien som brukes, men som ordet sier, man leker cowboy og indianer. Annen variant er politi og røver. Rødt lys: En person velges til å være rødt lys og står med ansiktet mot en vegg. Resten av deltakerne stiller seg bak en strek noen meter bak. Når den som er det røde lyset sier «grønt», kan de andre begynne å bevege seg mot veggen/trafikklyset. Når det sies «rødt lys», snur vedkommende seg. Hvis han eller hun ser noen i bevegelse, må de gå tilbake til streken. Alle må stå stille når det «røde lyset» snur seg og ser på deltakerne.

Da ingen voksne passet på

  • Leker fra gamle danger de la vie
  • Nelson Mandela - Veien til frihet - Boktips
  • Leker fra gamle dager san antonio
  • Hansen og dysvik tepper
  • Hva er normal senkning
  • Leker fra gamle dager vs
  • Leker fra gamle dager bridge
  • Gul my little pony navn
  • Leker fra gamle dager pa
  • Leker fra gamle dager school
  • Munker (Æbleskiver) - Oppskrift fra TINE Kjøkken
  • Rica hotell tromsø

– At barna skulle leke fritt uten at de voksne passet på, var også et ideal, sier hun. Man mente altså at det var bra for barna å leke alene og å være ute i frisk luft. Barna som bodde i byer på 1950- og 60-tallet, lekte gjerne ute i gata, på løkka eller i parker. Her hoppet man paradis, kastet på stikka, lekte cowboy og indianer eller spilte fotball. For sikkerhets skyld Gradvis begynte mange voksne å tenke at det kanskje ikke var så lurt at barna passet seg selv. På 1950- og 60-tallet døde det rundt 250 barn hvert år i ulykker. I dag dør bare noen få barn i ulykker hvert år. – Samfunnet vårt er preget av en "føre var"-holdning, sier Trude. For å være på den sikre siden passer voksne på barna nesten hele tiden. Å være barn har blitt tryggere, men kanskje også litt kjedeligere? De gamle menneskene Trude snakket med, husket i hvert fall det å leke fritt ute som noe bra. – De hadde mye moro og mange barn å leke med. De mente også at de lærte mye av at ingen voksne passet på dem. De savnet ikke lekeplasser, og å leke på "forbudte" steder var like gøy, sier hun.

Leker fra gamle dager school

Man har ofte 1-3 sjanser til å klare og slå ballen. Målet til utelaget er å komme seg inn. Det kan de klare ved å ta «enhåndspol» - altså fange tennisballen som er slått i lufta med en hånd. Utelaget kan også komme inn om de klarer å ta imot ballen med to hender, to ganger. De kan også komme seg inn hvis de kaster ballen på en av innelagets spillere som ikke er på frisone. Hvis en spiller blir truffet må utelaget forte seg inn. Stiv heks: En deltaker er heks. De som blir berørt av heksa må stå stille med beina fra hverandre. Man blir fri hvis en annen deltaker kryper mellom beina dine. Kan du noen flere klassiske uteleker? Del i kommentarfeltet.

Får dere tak i noen eldre i nærheten som kan komme og fortelle og lære elevene spill og leker de hadde da de var yngre? Det kan være et fint prosjekt for elevene å intervjue noen eldre om hva de lekte da de var små. Her er et eksempel fra en skoleavis som ble trykt i lokalavisen Østlandets blad. Hvis ikke dere har noen som kan fortelle så kan dere likevel få litt inspirasjon her: Harry Lagret forteller fra sin oppvekst på Kjelsås. Presentasjonen handler mest om aktivitetene, leker og spill. Nysgjerrigper har en artikkel om hvordan man lekte i «gamledager». Den har den illustrerende tittelen «Da ingen passet på» Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2 har leker fra gamledager som et tema. Undervisningsstoffet starter med et innslag fra NRK Hedmark og Oppland. Her treffer skoleklasser eldre og får høre og prøve. Kan dere få til noe slikt? Lyngdal historielag har laget en samling av lokale «Leker fra gamledager» For dagens elever er også det man lekte på 80-tallet som gamledager for dem. NRK forklarer lekene «Alle mine duer», «Siste par ut», Reven og gåsa», «Slå på ring», Alle mann av huse» og jukseleken» i første film som heter «Barneleker».

Leker fra gamle dager e

En kasse kunne forvandles til et dukkehus med møbler og gardiner. Fyrstikker ble til små hus, dersom man klippet hodene av dem og malte dem i fine farger. Husene ble kanskje satt pent opp på et lite speil. Med bomull dandert omkring, kunne det se ut som en hytte ved vannet i et idyllisk vinterlandskap. Gutter leker på Krohnsminde i 1962. Arkiv etter Bergensavisen A-2124 Uba 2/807 Noen av lekene fra den gang er fortsatt populære, men tidene har forandret seg og mange av dem er for lengst gått i glemmeboken. Kanskje barn av i dag har sine egne barneleker som engang vil gå ut på dato? Relaterte artikler Denne artikkelen er blitt til som et resultat av samtaler med eldre mennesker som hadde sin barndom på Gyldenpris. Storegutter og fantestreker Morild i Damsgårdssundet En julefortellinge fra Gyldenpris Leave a Response

Reklamefilm om barns lekevaner fikk oss til å tenke. (SIDE2:) Barn bruker opptil seks timer foran skjermen hver dag, hevder en undersøkelse hvor familier er blitt spurt om deres leke-og spillvaner. I forbindelse med funnene av barns skjermvaner, er det blitt laget en tankevekkende reklamefilm som viser hvordan barns lekemønster er blitt endret. Videoen oppfordrer til slutt til at barn bør leke annerledes. BAKGRUNN OG VIDEO: Her «leker» den lille jenta Glemt uteleken? Da vi var små var selvsagt TV en hit, men vi var minst like mye ute. Her er åtte leker vi elsket da vi var små - og som vi håper våre barn vil leke. (I fare for at reglene er gått i glemmeboka, så frisker vi opp minnet): Boksen går: De fleste kjenner vel konseptet med denne klassiske uteleken, som også de voksne kan bli med på. En deltaker skal stå ved en avtalt boks og telle, mens de andre gjemmer seg. Når den som teller er ferdig, skal han eller hun finne de andre, og si personens navn på boksen når de blir funnet. Kommer man raskere til boksen enn den som teller, så blir man ikke tatt.

Leker fra gamle dager eggemelk saape

Målet er å komme helt bort til «det røde lyset» og veggen, uten å bli sett i bevegelse. Prikken: Går ut på å sparke en fotball mot veggen på omgang (uten pauser – altså ta ballen på «volley»). Hvis man bommet på ballen, var man ute. Til slutt sto det én igjen, og da skulle alle de andre stille seg på rekke med rumpa ut, og vinneren fikk sparke ballen mot taperne. Foto: Colourbox (Illustrasjon) Titten på hjørnet: Som boksen går. Èn skulle telle og finne de andre, og når de ble funnet, sto de på et bestemt sted. Så kunne de andre lure seg til et hjørne ved fangestedet og vinke til de som var tatt, og da kunne de rømme. Så den som telte måtte både lete, men også passe på de som allerede var tatt. Slåball: Her varierer reglene fra skole til skole, men hovedpoenget er å dele inn i to lag, et «ute»-lag og et «inne»-lag. Innelaget skal slå en tennisball med et balltre, og hvis slaget er bra løpe gjennom en bane med frisoner. Helst gjennom hele banen. Er det ikke bra nok kan man vente til neste deltaker slå, og prøve å komme seg gjennom banen da.

leker fra gamle dager

Nedslitt lekeplass på Løvstakksiden i 1967. Arkiv etter Bergensavisen A-2124 Uba 2/712 Lek i akebakker og på fotballbaner, og barneleker som sisten og gjømmespell er noe de fleste barn har vært med på. Men leker kan også være tidstypiske. I mimrestunder med eldre som vokste opp i strøkene rundt Solheimsviken, dukket det opp navn på morsomme leker som vi ikke har hørt om før. Her forteller vi litt om hva barn gjorde på fritiden før i tiden. Det var ikke mangel på kreativitet når det dreide seg om lek i gamle dager. Vinterstid seilte ungene i Solheimsviken krøbbe (kjelke) ned de lange bakkene ved posthuset. Haukelandsvannet, i dag landingsplass for hang-glidere, var perfekt til skøytesport. Sommerstid boltret barna seg på store områder i skogen oppetter Løvstakken, og om det var sol og badevær var Münsterelven og fjorden fin å bade i. Fjorden var forresten nokså forurenset enkelte steder, så det gjaldt å passe seg. Gatene, «Planen» på Gyldenpris, Kahrsemarken, og «Dungen» bak BMV, var fine arenaer for felles moro.

selge-bolig-selv-uten-megler